Rozwój dietetyki sportowej

Znaczenia zdrowego odżywiania nie sposób przecenić. Dotyczy to także, a raczej przede wszystkim osób aktywnych. Ich zapotrzebowanie na energię jest znacznie większe. Nie wystarczy jednak spożywać produkty o określonej liczbie kalorii. Liczą się również odpowiednie proporcje poszczególnych składników pokarmowych. Zalecane ilości białka, węglowodanów i tłuszczów w przypadku osób aktywnych przedstawiają się nieco inaczej niż u ludzi stroniących od aktywności. Poza tym sportowcy rzadko mogą obyć się bez odpowiedniej suplementacji. Trzeba ją jednak wybierać odpowiedzialnie.

Przydatne informacje

Sport i dieta idą ze sobą w nierozerwalnej parze. Aby osiągać dobre wyniki w zawodach, czy chociażby dawać z siebie wszystko podczas meczu z kolegami, trzeba się zdrowo i racjonalnie odżywiać. Zbilansowany jadłospis pomaga osobom ćwiczącym zupełnie amatorsko, jest też nieodzownym elementem życia zawodowców. Z drugiej strony uprawianie wybranej dyscypliny wspiera odchudzanie. Zatem po książkę “Dietetyka sportowa” mogą sięgnąć także zmagający się z problemem nadwagi. W ich przypadku wysiłek fizyczny jest jednym z ważniejszym elementów powrotu do zdrowia. Im większa masa ciała, tym jednak trzeba podchodzić ostrożniej nawet do umiarkowanie intensywnych ćwiczeń. Kluczowe znaczenie ma także dieta, która:

  • uzupełnia energetyczne zapasy,
  • wspiera regenerację po treningu,
  • podnosi wytrzymałość.

Szczegóły przedstawiają w swojej książce Hubert Krzysztofiak i Jarosław Krzywański. Autorzy wskazują na najważniejsze zasady żywieniowe, jakimi powinni się kierować ludzie aktywni. Tytułowa “Dietetyka sportowa” to dziedzina stosunkowo młoda. Znaczenie prawidłowego odżywiania w budowaniu formy fizycznej nie jest co prawda zagadnieniem nowym, ale dynamiczny rozwój tego obszaru wiedzy obserwowany jest od niedawna. Co chwilę pojawiają się wyniki kolejnych istotnych badań i analiz. Trzymanie ręki na pulsie w tym temacie się opłaca, ponieważ dzięki świadomemu odżywianiu można realnie wpływać na swój rozwój fizyczny. Przy okazji wzmacnia się psychikę, której również nie można odmówić wpływu na sportowe rezultaty.

Dla zawodowców i amatorów

Dietetyka sportowa” jest podręcznikiem skierowanym głównie do osób zawodowo zajmujących się żywieniem w sporcie. Nie oznacza to jednak, że amatorzy aktywności fizycznej nie wyniosą czegoś dla siebie z jej lektury. Przeciwnie, będzie ona zapewne stanowić punkt wyjścia do zmiany nastawienia względem odżywiania. Nie tylko własnego, ale również swoich ćwiczących dzieci. Autorzy w przystępny sposób pokazują metody wspomagania organizmu podczas wysiłku i regeneracji pomiędzy treningami.